Contra l’assetjament judicial, contra la persecussió, negociació política i consens social. Juntes pel canvi!

Ahir, dilluns 15 de febrer, es va celebrar una assemblea oberta de suport a l’Associació Moviment Associatiu Cannàbic d’Autoconsum (La MACA) de Barcelona, del barri de Sants, que s’ha vist forçada a tancar les seves portes de forma cautelar, a petició del jutjat d’instrucció nº 20 de Barcelona, que ha declarat l’activitat de l’associació com il·lícita quan ni tan sols els últims retrocessos viscuts amb les sentències del Tribunal Suprem dubtaven del dret d’associació.

Centenars de persones s’han concentrat en un acte de suport per mostrar la seva solidaritat contra la criminalització d’una entitat arrelada al barri, per reclamar que aquesta persecució contra les persones usuàries de cànnabis acabi i, que aviat es reguli l’accés i la distribució al cànnabis de forma integral.

S’ha denunciat de forma contundent que la via de la penalització no aporta cap millora, ans al contrari, comporta injustícies socials i malbarata els diners públics, que és un error absolut seguir negant la realitat social i la normalització del consum de cànnabis i, que ha arribat el moment de deixar de criminalitzar i obrir un diàleg obert i ampli que ens condueixi al consens necessari per encaminar el canvi de paradigma en les polítiques de drogues.

Partits polítics, organitzacions, coordinadores, federacions, associacions, fundacions, juristes*… han volgut donar el seu suport al moment que avui els toca viure als amics i amigues de l’associació MACA i a tots els que, arreu de Catalunya i l’Estat espanyol, es troben en una situació semblant. És imperatiu afirmar que les persones usuàries de cànnabis no volen viure al marge de la llei, tampoc volen desobeir-la i, volen participar en el debat sobre unes noves polítiques públiques més justes i eficaces. Al segle XXI, una societat madura protegeix la Salut Pública respectant els drets i llibertats bàsics de persones i col·lectius que prenen decisions de forma lliure i responsable.

L’assemblea va concloure que cal accelerar el procés d’aprovació d’una llei catalana (Iniciativa Legislativa Popular “La Rosa Verda”) que reguli l’activitat de les associacions cannàbiques així com iniciar els processos pertinents per treballar en una futura llei catalana de drogues lliure dels errors comesos al llarg dels darrers seixanta anys de prohibicionisme. És el moment de fer una crida general a totes les associacions, organitzacions i persones preocupades per l’àmbit de drogues a fer front comú per reclamar els nostres drets i per defensar societats més inclusives i amb menys injustícies.

L’acte de suport també s’ha pogut seguir online on diverses organitzacions de tot l’Estat han enviat mostres de suport als afectats i de denúncia perquè les administracions obrin vies de negociació que acabi amb aquesta inseguretat jurídica que genera costos humans i socials insostenibles.

Portem masses anys denunciant la nostra inseguretat jurídica, l’autèntic delicte és seguir d’esquenes a la nostra realitat. Necessitem una regulació integral del cànnabis. Aquest és el nostre compromís i, paradoxalment, és el que ens porta a tenir problemes amb la Fiscalia”, són declaracions de Jose Afuera, Portaveu de l’Associació MACA, afegeix “No és contradictori que ens castiguin degut a la ingent tasca que comporta diferenciar-nos del il·lícit? Sembla ser que les lleis actuals fagocitin i protegeixin el mercat il·lícit i alhora, penalitzin i converteixin en criminal a aquells que lluitem per sortir-ne”.

La MACA avui tancarà les portes per donar compliment a l’ordre i respectar la convivència de normes que ens proporciona l’estat de dret. I no ens pararan. Avui el moviment cannàbic suma les seves forces per aquet nou impacte els nostres drets. La MACA som totes!

Totes les organitzacions participants en l’acte mostren el seu suport en forma de signatura per tal de traslladar-lo al sistema judicial amb el recurs que es tramitarà.

Si la teva organització també vol sumar-se al comunicat només cal que contactis amb nosaltres a Esta dirección de correo electrónico está siendo protegida contra los robots de spam. Necesita tener JavaScript habilitado para poder verlo.

Acceso Socios